stiv: Witam nie wiem jak zabrać się za ten mianownik:
1
f(x)=------------------
3√x+√x
14 sty 21:49
stiv: chodzi tu o wyliczenie pochodnej
14 sty 21:51
ola: pochodna złożona
(x+√x)1/3`=1/3(x+√x)-2/3*[1+1/(2√x)]
14 sty 22:01
14 sty 22:05
ola: (x+√x)-1/3`=1/3(x+√x)-4/3*[1+1/(2√x)]
poprawiłam
14 sty 22:07
ola: (x+√x)1/3`=1/3(x+√x)-4/3*[1+1/(2√x)]
14 sty 22:08
stiv: A to wszystko ciągnąć w mianowniku czy to dać do potęgi -1/3
14 sty 22:09
stiv: Nie odświeżyłem przed napisaniem bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
14 sty 22:11
stiv: a nie powinno być tak po znaku równości -1/3(x+√x) ...
14 sty 22:36
ola: tak! oczywiście!
14 sty 23:14
stiv: tak profilaktycznie zapytałem jeszcze raz wielkie dzięki teraz już wiem co i jak
14 sty 23:18