czy te funkcje są tożsame?
bardot: czy te funkcje są tożsame?
y=f(−x)
y=−f(x)
3 gru 18:34
bardot: up
3 gru 19:38
bardot: podbijam
3 gru 22:15
Jack:
pytasz czy w ogólności f(−x)=−f(x) dla dowolnej funkcji? Jesli takie jest pytanie, to odpowiedź
jest negatywna.
3 gru 23:38
pietrowicz: w takim razie czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak przekształcić wykres f(x) do −f(x) i z f(x) do
f(−x) ?
4 gru 12:51
pietrowicz: bo też myślałem że to to samo
4 gru 12:56
sushi_ gg6397228:
to sa symetrie wzgledem osi OX i osi OY
4 gru 13:29
pietrowicz: ale np w wypadku y=sinx bedzie to to samo? y=sin(−x) y=−sinx
4 gru 13:38
sushi_ gg6397228:
to zobacz ze to co dodatnie bedzie teraz ujemne, a to co ujemne bedzie dodatnie−−> symetria
wzgledem OX
4 gru 13:41
pietrowicz: a jeszcze jedno pytanie jak przekształcić wykres funkcji y=f(x) do y=f(|x|) ; na stronie jest
tylko przekształcenie do y=|f(x)|
4 gru 14:11
pietrowicz: up
4 gru 15:29
Grześ: Aby przekształcić taki wykres należy:
Narysować część funkcji w zbiorze x≥0
Powstałą część wykres odbić względem osi OY


Będzie to funkcja po prostu parzysta, bo:
f(IxI)=f(I−xI)
4 gru 15:32
pietrowicz: rozumiem, dzięki
4 gru 15:41