obliczyć całkę przez części
agata: ∫(x − 4)e3x dx =
u= x − 4 dv=e
3x
du= dx v=∫e
3x= e
3x
(x − 4)e3x − ∫e3x dx =
| | 1 | | 1 | |
∫e3x dx = ∫et * |
| dt= |
| e 3x +c |
| | 3 | | 3 | |
3x= t
3dx=dt
dx=1/3 dt
| | 1 | |
=(x − 4)e3x − |
| e 3x +c |
| | 3 | |
Coś jest tu źle ale tego nie widzę
3 gru 17:16
Godzio:
Jest ok
3 gru 17:24
agata: | | 1 | | 1 | |
powinno być |
| (x−4)e3x− |
| e3x +c |
| | 3 | | 9 | |
3 gru 17:26
Godzio: Że odpowiedź pokazuje taki wynik to znaczy że Twój jest zły ?
3 gru 17:29
Godzio: a rzeczywiście, na początku powinno być
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| (x − 4)3e3x = |
| (x − 4)e3x − ∫e3x |
| | 3 | | 3 | |
3 gru 17:32
agata: | | 1 | |
No pewnie, że tak  Jak widać gdzieś zgubiłam |
| |
| | 3 | |
3 gru 17:32