NWD, NWW, pomocy;)
arigatou: najwiekszym wspolnym dzielnikiem liczb x,y jest 12. Wiadomo, że liczba x jest podzielna przez
5, a liczba y jest podzielna przez 7
a) wyznacz najmniejsze liczby x i y o tych wlasnosciach
b) podaj wlasnosc, jaka muszą spełniać dowolne liczby rzeczywiste o tych własnościach
| | ab | |
Myślałem, żeby zapisać NWD(x,y)= |
| ale nie wiem.. proszę o pomoc^^ |
| | NWW | |
3 gru 16:16
Pozdrawiam: Od razu odpowiemy na oba podpunkty. (wiemy, ze x,y≠0)
Wiemy, ze 5|x oraz 7|y zatem:
x=5m, y=7n gdzie n,m liczby naturalne rozne od zera.
Wiemy rowniez, ze 12|x i 12|y zatem
x=5*12k, y=7*12p gdzie k,p liczby naturalne rozne od zera.
Zatem widac, ze aby liczby spelnialy warunki musza byc postaci:
x=60k, y=84p k,p−naturalne rozne od 0 (to jest odpowiedz na podpunkt b)
A teraz podpunkt a.
Para najmniejszych liczb naturalnych k,p jest oczywiscie <1,1>
Zatem rozwiazanie to:
x=60, y=84.
3 gru 16:53
Pozdrawiam: Niestety teraz zauwazylem, ze odpowiedz do podpunktu b nie jest dobra, bo mozemy dostac liczby
o innym NWD, niedlugo poprawie.
3 gru 16:56
Pozdrawiam: Rozwiazanie do b:
Takie liczby
x=60k, y=84p, ze
NWD(k,y)=1 i NWD(p,x)=1
3 gru 17:05