marek: mam prośbę może ktoś zechce mi pomóc
funkcja f(x) dana jest wzorem y=2x- 4
a podaj dziedzinę
b podaj zbiór wartości
c wyznacz miejsca zerowe
d podaj zbiór argumentów,dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne
e podaj zbiór argumentów, dla których zachodzi warunek f(x) mniejsze od 6
14 sty 21:27
14 sty 23:08
15 sty 09:23
belcia: Zacznijmy od tego,że powinieneś zajżeć do "funkcja i jej własności". A teraz odp.c
f(x)=)0 ,2x-4=0 ,2x=4,x=2 .2 to miejsce zerowe. Resztę też znajdziesz w 'funkcji i jej
własności.Pozdrawiam i trochę inicjatywy

!
15 sty 10:33
marek: Łatwo powiedzieć trochę inicjatywy ,siedzę nad tym już od kilku dni i nic nie kumam
15 sty 15:25
Tau: Zjrzyj! napewno dasz radę!... i nauczysz się tego przy okazjii!
15 sty 15:27
marek: ale ja tego nie mogę zrozumieć i nie wiem jak narysować
15 sty 15:33
Tau:
Oj Marek!
zapamietaj! ... dziedzina kazdej funkcji liniowej
to zb. R czyli D=R
zb. wartości; też R
miejsce zerowe to f(x)=0 czyli 2x -4=0 czyli x= 2
wartości nieujemne!.... tzn. tylko dodatnie
czyli f(x) >0 to 2x - 4 >0 to x>2 <=> x€ (2, +∞)
a f(x) <6 to 2x - 4 <6 <=> 2x < 6 +4
to 2x < 10 <=> x < 5 <=> x€ ( -∞, 5)
15 sty 15:40
Tau: Aby narysować prostą, która jest wykresem tej funkcji
wybieramy dwa dowolne punkty należace do tej prostej
( w szkole robicie do tego tabelkę )
np wybierasz x = 1 to y= 2*1 - 4 = -2 czyli punkt ( 1, -2)
x= -1 to y= 2*(-1) -4 = -2 - 4= -6 ( -1, -6)
dwa punkty już wystarcza by narysować prostą
masz jeszcze dodatkowo miejsce zerowe czyli ( 2,0)
itd.....
15 sty 15:47