Prawdopodoobienstwo
Pauliśka: Rzucona 8 razy moneta. Oblicz prawdopodobienstwo ze wyrzucono orla: a) co najmniej raz b)
dokladnie 1 raz.
3 gru 13:44
sushi_ gg6397228:
a) policz zdarzenie przeciwne zero ORŁÓW (A')
P(A)=1−P(A')
b) ORRRRRRR i teraz przesuwany orła o jedno miejsce w prawo
RORRRRRR itd
| | 1 | |
kazda wersja to |
| prawdopodobienstwo |
| | 28 | |
3 gru 13:55
Pauliśka: i potem przesowamy orla o 3?
3 gru 14:00
sushi_ gg6397228:
miejsce oznacza, w ktroym rzucie wypadl
wiec moze wypasc za 1 razem, 2 razem, 3 razem, 4 razem, 5 razem, 6 razem, 7 razem 8 razem
3 gru 14:01
Pauliśka: yhy no cos czaje
3 gru 14:03
Pauliśka: ale i tak rozpisuje to i zdarzenie nie wychodzi to przeciwne.
3 gru 14:04
sushi_ gg6397228:
to co pisze, to jest do drugiego
a) to tylko wtedy kiedy wypadna same RESZKI − zdarzenie przeciwne
RRRRRRRR−−− prawdopodobienstwo=....
3 gru 14:06
Pauliśka: czyli P(A)= 1−8
3 gru 14:09
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
1− |
| =.... wogole nie masz o tym pojecia, otworz ksiazki i poczytaj teorieeeeee |
| | 28 | |
3 gru 14:11
Pauliśka: dobrze ze Ty masz pojecie..
3 gru 14:12