| x | ||
f : R−>R , f(x)= | ||
| x2+1 |
| 1 | ||
g : R\{0}−>R , g(x)= | ||
| x |
| 1 |
| 1 | x2 | |||||||||||
(fog)(x)=f(g(x))=f( | )= | = | * | +1=x+1 | ||||||||||
| x |
| x | 1 |
| x | 1 | x2+1 | ||||||||||
(gof)(x)=g(f(x))=g( | = | = | ||||||||||
| x2+1 |
| x |
| 1 | 1 | x | ||||||||||
(gog)(x)=g(g(x))=g( | )= | =1* | =x | |||||||||
| x |
| 1 |
| x |
| |||||||||
(fof)(x)=f(f(x))=f( | = | |||||||||
| x2+1 |
|
| 1 |
| ||||||||||||
f( | ) = | = ... | |||||||||||
| x |
|
| x2 | ||
f(f(x)) jest dobrze tylko w mianowniku gdzie masz | + 1 wciągnij tą 1 na | |
| (x2 + 1)2 |