Rysunek do zad 4
1 . Wykaz ze jezeli alfa jest katem ostrym i tg alfa =2 to cos alfa jest liczba niewymierna
2.W trapezie rownoramiennym miara kata ostrego jest rowna 45o a podstawy maja dlugosci 16 cm i
10 cm oblicz pole trapezu
3. W ostroslupie prawidlowym czworokatnym pole podstawy jest rowne 100 a pole sciany bocznej
jest rowne 65 oblicz objetosc
4.W trojkacie prostokatnym ABC na boku AB obrano punkt D oddalony od pkt A o 6 i od punktu B o
4 przez punkt D poprowadzono prosta rownolega do boku AC przecinajaca bok BC w punkcie E
oblicz dlugosc odcinka DE
?
wykaż to z funkcjii trygometrycznych
?
| DE | ||
Uukladamy rownanie 12AB = | ||
| DB |
zad. 2/
ΔAED jest prostokątny i równoramienny
| a−b | ||
to |AE|= h = | = .........
| |
| 2 |
| a+b | ||
P= | * h=..........
| |
| 2 |
zad.3/
1/ Pp= a2 to a2= 100 => a= 10
2/ z trójkąta BCW wyznacz długość hb
Pściany= 65
| a*hb | ||
to: | = 65
| |
| 2 |
| 1 | ||
V= | Pp*H=......
| |
| 3 |