jhhgh
ewelina k 2010: dana jest funkcja liniowa f(x)=2x + b wyznacz b jezeli
− miejscem zerowym jest −3
−funkcja przecina os oy w punkcie (0,4)
−funkcja przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentow wiekszych od 8
−funkcja przyjmuje wartosci wieksze od 3 tylko dla argumentow wiekszych od 5
jak obliczyc te b we wszystkich tych przypadkach?
3 gru 08:46
konrad509: − x=−3;y=0 podstawiasz i liczysz
− x=0; y=4 to samo
3 gru 11:20
magda: miejsce zerowe czyli x=−3 podstawiasz do wzoru za x=−3 a za y=0 0=2*(−3)+b b=6
(0,4) podstawiasz do wzoru za x=0 a za y= 4 4=2*0+b b=4
rozwiązujesz nierówność dla x>8 2x+b>0
rozwiązujesz nierówność dla x>5 2x+b>3
3 gru 11:25