Stereometria
matura2011: tworząca stożka jest o 4x dluzsza od jego wys tworzaca ta tworzy z plaszczyzna podstawy kat
ktorego cos rowna sie √5\3, oblicz pole pow cal stozka
2 gru 23:33
matura2011: nikt nie wie jak to zrobic?
2 gru 23:50
Eta:
Najpierw napisz porządną treść
powinno być:
3 gru 00:09
3 gru 00:12
Eta:
kto zgadnie?
bo, coś mi tu nie pasuje
3 gru 00:17
Eta:
maturo 
............. czy możesz sprawdzić podaną treść tego zadania ?
Ile mam czekać i zgadywać ?
3 gru 00:30
matura2011: u mnie pisze √5\3 to nasz nauczycielka podawala wiec sam juz nie wiem moze zle sformulowane
zadanie jest
3 gru 00:43
Eta:

wykazuję,że:
dla kąta ostrego α
r
2= 16h
2−h
2= 15h
2
r=
√15 h
| | r | | √15 h | | √15 | | √5 | |
cosα= |
| = |
| = |
| ≠ |
|
|
| | 4h | | 4h | | 4 | | 3 | |
zatem w zadaniu są błędne dane

!
i nic na to nie poradzę .
Powiedz to Twojej nauczycielce i pozdrów ją ode mnie
3 gru 00:54
Gustlik: | | √15 | |
Eta − Twój dowód jest dobry, wg mnie w zadaniu powinno być cosα= |
| , dobrze obliczyłaś. |
| | 4 | |
| | √15 | |
Poza tym wg mnie nawet gdyby w tej treści był podany cosα= |
| , to i tak pole |
| | 4 | |
powierzchni nie byłoby mozliwe do obliczenia, bo proporcje długości tworzącej, wysokości i
promienia podstawy byłyby takie same. Coś jest skopane w treści zadania.
3 gru 01:31