Brokenheart: moze mi kotś powiedzieć skąd się biorą te kwadraty?

4sin
3x−−2sin2xcosx=0
4sinx(sin
2x−cos
2x)=0 ? no i skąd to się mi tu niby wzięło?
2 gru 23:09
Godzio:
4sin3x − 2sin2xcosx = 0 sin2x = 2sinxcosx
4sin3x − 4sinxcos2x = 0
4sinx(sin2x − cos2x) = 0
−4sinx * cos2x = 0
2 gru 23:10
Eta: sin2x= 2sinx*cosx
4sin3x − 2*2sinx*cosx*cosx = 4sinx( sin2x−cos2x)
2 gru 23:11
Brokenheart: a może tam nie ma być kwadratów ? bo dalej jest coś takiego:
sin
2x−cos
2x=0
cos
2x−sin
2x=0
cos
2x=0
dlaczego tam się nagle zamianst x
2 pojawia się 2x.?
2 gru 23:12
Brokenheart: ah.. dobra.. to ze wzoru jest. nie zauwazylem tam, ze jest sinus podwojonego kata. dzieki
2 gru 23:14