załamana: oblicz promień okręgu wpisanego i promień okregu opisanego na trójkącie prostokątnym o
przyprostokątnej 9 i przeciwprostokątnej 15
14 sty 21:13
załamana: czy a będzie wynosiło 12

bo nie wiem czy dobrze obliczyłam..
14 sty 21:18
załamana: dalej już wiem jak robić... tylko nie wiem czy a dobrze policzłam... proszę o
odpisanie,...
14 sty 21:18
załamana: dalej mi wyszło że R=7,5 bo to 1/2c ale jak chciałam sprwdzić wzorem R=a*b*c/4S to mi
wyszlo ze R=30 wiec juz sama nie wiem ktoro R mam poprawnie
a r=3cm
14 sty 21:25
nalepek:
promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym zawsze jest równy połowie
przeciwprostokątnej
R=1/2c
R=7,5 <- tak jak pisałaś
14 sty 21:30
nalepek:
9, 12 - przyprostokątne
15 - przeciwprostokątna
{12=y+r
{9=r+x
{15=y+x
wyznaczamy x=9-r i podstawiamy
{12=y+r
{15=y+9-r
wyznaczamy y z 1-szego równania
y=-r+12
i podstawiamy
15=-r+12+9-r
15-21=-2r
-2r=-6
r=3
14 sty 21:39
załamana: ooo no to tak mi wyszło

] bardzo ale to bardzo dziękuje
14 sty 21:40
załamana: ale tym wzorem R=a*b*c/4S jak obliczalam to juz mi jakies 30 wyszlo a nie R=7,5 niewiem
czmu rozne wyniki
14 sty 21:41
nalepek: nie kojarzę tego wzoru

jedyny podobny to na Pole jest
P=
a*b*c/
4R
14 sty 21:47
załamana: no tak
ale ja oznaczylam sobie pole prze S
14 sty 21:48
załamana: i jak chce r to ze wzoru r=2*R/a+b+c

14 sty 21:49
Prosta Eulera: r= 3
R=7,5
14 sty 21:49
Eta: Chodzi Ci zapewne o wzór
r ----- prom. okregu wpisanego
pomyliłas literkę!
2 S
r= ---------- gdzie S -- pole trójkata a+b +c --- obwód
a + b + c
14 sty 22:09
Bogdan: Jeśli w trójkącie prostokątnym:
a, b - długości przyprostokątnych,
c - długość przeciwprostokątnej,
R - długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie,
r - długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
to zachodzą następujące związki:
R=c/2,
r=(a+b-c)/2, a także r=ab/(a+b+c),
oraz R+r=(a+b)/2
14 sty 22:21
Eta:
14 sty 23:36