matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz przyblizenie
monika:
korzystajac z rozniczki i rzedu oblicz przyblizona wartosc a) sin 31
o
b)e
0,2
jak sie do tego zabrac
2 gru 22:33
Bogdan:
f(x+ Δx) ≈ f(x) + f'(x)*Δx
π
a) x = 30
o
, Δx = 1
o
=
180
1
√
3
f(x) = sinx = sin30
o
=
, f'(x) = cosx = cos30
o
=
2
2
1
√
3
π
sin31
o
≈
+
*
2
2
180
b) x = 0, Δx = 0,2 f(x) = e
x
= e
0
= 1, f'(x) = e
x
= e
0
= 1, e
0
,2 ≈ e
0
+ e
0
* 0,2 = 1 + 1 * 0,2 = 1,2
4 gru 01:33