Funkcji kwadratowej część druga.
Kamil: Tym razem kolejne zadanko wobec którego mam wątpliwości...
Równania x2+bx+1=0 i dx+e=0 mają pierwiastki. Wiadomo że zbiory ich rozwiązań są takie same.
Oblicz b.
Problem w tym że b już znam... Tylko ponownie nie wiem jaki tok rozumowania przyjąć wobec tego
zadanka. Proszę o pomoc.
2 gru 21:51
Kamil: Mam pewną koncepcję ale proszę o sprawdzenie... Przyjmuję więc że funkcja dx+e=0 jest funkcją
liniową która przecina oś x w jednym określonym punkcie i w tym samym punkcie funkcja
kwadratowa ma swój wierzchołek dla którego Δ powinna równać się 0. Tym samym wychodzi że
Δ=b2−4=0 a więc b=2 v b=−2 ?
2 gru 21:55