zastosowanie f-cji wymiernej
p: | | 1 | |
Asia i Basia przeczytała tę samą książkę.Ponieważ Basia czytała średnio dziennie o |
| |
| | 3 | |
stron więcej niż Asia,więc przeczytanie książki zajęło o 2 dni mniej.Ile dni czytała tę
książkę każda z nich?
2 gru 21:40
p: proszę może ktoś pomóc? próbowałem to robić,ale miałem za dużo niewiadomych
2 gru 21:59
p:
2 gru 22:09
p: za niewiadome wziąłem liczbe stron czytanych dziennie (y) i czytanych jednego dnia,
porównałem czasy i mam dwie niewiadome w równaniu
2 gru 22:15
p: y− liczba wszystkich stron
x−Asia przez 1 dzień
2 gru 22:18
Godzio:
Asia czyta x stron na dzień przez y dni
| | 4 | |
Basia czy |
| x stron na dzień przez y − 2 dni |
| | 3 | |
| | 4 | |
y * x = |
| x(y − 2) −− ilość dni * ilość stron na dzień da w obu przypadkach tą samą |
| | 3 | |
ilość −> liczbę stron książki
y = 6 dni
2 gru 22:19
Godzio:
Asia czytała przez 6 dni, a Basia przez 4 dni
2 gru 22:19
p: już rozumiem,dzięki za pomoc

kolejny raz
pozdrawiam p
2 gru 22:24
Eta:
Godzio 
sprawdź jeszcze raz swoje obliczenia
2 gru 22:26
Eta:
2 gru 22:33
Godzio: hmm ?
2 gru 22:43
Godzio: aaa
y = 8

O ile
p nie poszedł to sobie poprawi
2 gru 22:44
Eta:
odp: Asia czytała 8 dni a Basia 6 dni
2 gru 22:44
Eta:
2 gru 22:45
Godzio:
To już zmęczenie jednak

muszę urlop wziąć i sobie do Egiptu polecieć
2 gru 22:46
Eta:
A może tak......... "z Gdańska do Sopotu przez Londyn "
2 gru 22:50
Godzio:
Można by

tylko trochę za zimno
2 gru 22:56