Robin:
1) Oblicz przeciwprostokątną podstawy.
2)Punkt na który spada wysokość (H) z wierzołka ostrosłupa, jest równo odległy od każdego z wierzchołków podstawy oczym świadczą równe długości krawędzi bocznych ostrosłupa.
3) Kożystając ze wzory na Pole trójkąta wpisanego w okrąg czyli P=abc\4R Pole= iloczyn długości boków trójkąta podzelony przez 4 razy promień okręgu opisanego, czyli długości odcinka między wierzchołkiem podstawy a wysokością (H) (masz dane pole trójkąta= (24*18) i iloczyn boków też łatwo.
4) obliczasz z tego wzoru R (wynik powinien wyjść R=7,5.
5) z Pitagorasa obliczasz H R
2 + H
2 = 17
2
6) Obliczasz objętość !
Rysunek jest ważny