Gustlik: Wskazówka:
1) a≠0 → k+2≠0 → ... − równanie musi być kwadratowe, aby miało 2 pierwiastki
2) Δ≥0 → równanie musi mieć rozwiązania (Δ≥0, bo w treści nie jest powiedziane, ze rozwiązania
| | −b | |
mają być różne, a pierwiastek x0= |
| przy Δ=0 to tak jakby 2 rozwiązania tylko równe)
|
| | 2a | |
3) x
1*x
2>0 , bo (−)*(−)=(+)
4) x
1+x
2<0, bo suma dwoch liczb ujemnych jest ujemna
Ad 3) i 4) → skorzystaj ze wzorów Viete'a −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1403.html .
Rozwiązaniem będzie część wspólna wszystkich tych 4 założeń.