Agnieszka;) pomocy<pilne>: Błagam pomocy

1) Sprawdz czy funkcja f(x) = 3x dla 0<=x<=2 i 3+x dla 2<x<=3 jest ciagla w przedziale
[0,3]
2) Na boku AB prostokąta ABCD nauczyciel zaznaczyl punkt M a nastepnie podla ponizsze
infrormacje
a) AM=16 cm
b) AM<=MB
c) obwod prostokata ABCD jest rowny 45 cm
d) suma bokow czworokąta AMCD i trojkata MBC jest rowna 75 cm
Czy nauczyciel sie nie pomylil? odep uzasadnij
3) dla jakiego parametru m dziedzina funkcji
f(x)= 1/pierwiastek z ((m-2)x
2-3x+mx+1) jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych

4) Oblicz sin2x jezeli 3 sinx +2 cosx/3 cosx +2sinx =1 i x nalezy do (0, pi/2)
14 sty 20:52
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Kochani prosze o pomoc na jutro mam takie 22 zad a jestem w lesie.......
14 sty 21:07
Basia:
1. badamy ciagłość tylko dla x0=2, bo w <0,2) jako liniowa na pewno jest ciągła; w (2,3>
również
f(2) = 3*2 =6
lim f(x) = lim 3x = 3*2 =6
x→2- x→2-
lim f(x) = lim (3+x) = 2+3 = 5
x→2+ x→2+
granica lewostronna w p-cie 2 # granicy prawostronnej w p-cie 2
czyli w p-cie x0=2 funkcja nie jest ciagła
poza tym tak
2. pomylił się
AM = 16
MB≥AM=16
AB = AM+MB ≥ 16+16 = 32
CD = AB ≥ 32
obwód L = AB + CD + BC + AD > AB+CD ≥ 32 + 32 =64
obwód nie może = 45
MC jako przeciwprostokatna jest dłuższa od MB czyli MC>16
LAMCD + LMBC > 16+32 + 16 + 16 = 80
czyli nie może równać się 75
3.
1
f(x) = ------------------------------------
√(m-2)x2 -3x +mx +1
aby dziedziną był cały zbiór R mianownik nie może przyjmować wartości 0
M(x)=(m-2)x2 + (m-3)x +1 #0
10. m-2 =0 ⇔ m = 2
M(x) = -x + 1
ta funkcja może przyjmować wartość 0 czyli
m#2
-------------
20. m-2 #0 ⇔ m# 2
M(x) jest funkcją kwadratową
liczymy Δ i Δ musi być < 0
Δ= (m-3)2 - 4(m-2)*1
Δ = m2 - 6m + 9 -4m +8
Δ = m2 -10m +17
m2 -10m +17 <0
Δ1 = 100 - 4*17 =100 - 68 = 32
√Δ1) = 4p{2
m1= (10 - 4√2) / 2 = 5 - 2√2
m2 = 5 + 2√2
Δ1 < 0 ⇔ m∈(5 - 2√2 ; 5+2√2)
z 10 mamy m#2
pytanie czy 2 należy do przedziału z 20
√2 <1,5
2√2 < 3
5 - 2√2 > 5-3 =2
czyli nie należy
m∈ ( 5 - 2√2 ; 5+2√2)
4. jesteś pewna, że to jest dobrze napisane ?
14 sty 21:36
Agnieszka;) pomocy<pilne>: tak a kreska ulamkowa jest na calosci do znaku =
14 sty 21:39
Agnieszka;) pomocy<pilne>: 5) Rozwiąż nierównosc log3(3
x-2) * log2(2
x-3)<0 Kochani ile to jest i jak to zrobic
niemam pojecia..........

14 sty 22:12