równoległobok
werka: Mam punkty: A(−2,6), B(−1,−1) C(3,1) D(2,8) i mam obliczyć pole− to jest równoległobok.
Chodzi o to, że nie wiem jak obliczyć wysokość...
2 gru 21:07
Eta:
najprościej z zastosowaniem wektorów
→ →
P= | d( AB, AD)|
d −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w jednym punkcie
→ →
np: AB i AD
→
AB=[ −1−(−2), −1−6]= [1,−7]
→
AD=[2− (−2), 8−6]= [4 , 2]
d= 1*2 −(−7)*4= 2+28= 30
P= | 30|= 30 [j2]
2 gru 21:22
Eta:
Jeżeli bardzo chcesz ze wzoru:
P= IAB|*h
AB
to h
AB = odległość punktu D od prostej AB
1/ napisz równanie prostej AB i policz odległość punktu D od tej prostej
2/ wyznacz |AB|
i teraz policz pole .........
2 gru 21:27
werka: Kręciłam się koło tej prostej i nie wiedziałam co dalej..

dziękuję za pomoc!
2 gru 21:33
Eta:
Jednak sposób z wykorzystaniem wektorów jest najprostszy !
2 gru 21:42
Gustlik: Eta, czasami mi lubisz dociąć, ale podobają mi się Twoje metody

! Chciałem rozwiązać to w ten
sam sposób, ale byłaś szybsza. Metoda wektorów to jedna z ulubionych moich metod.
Do werki: metodę obliczania pól trójkąta i równoległoboku z wyznacznika wektorów podałem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
Pozdrawiam
3 gru 00:10
Eta:
Witam [P{Gustliku]]

Skoro jesteś taki miły

to zerknij na to zadanie, ze stożkiem, bo nijak mi te dane w tresci nie pasują .
3 gru 00:22