Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań Objętość i Pole Powierzchni Graniastosłupa
Filip: 1. Krawędź sześciany jest krótsza o 1 od jego przekątnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej
sześcianu
2. Pola trzech różnych ścian prostopadłościanu są odpowiednio równe 30cm2, 35cm2 i 42cm2 ,
oblicz objętość tego prostopadłościanu
Proszę o rozwiązanie tych zadań z góry dziękuje !
2 gru 21:05
Eta:
1/
a −−−− dł krawędzi sześcianu
d= a
√3 −−− dł. przekątnej sześcianu
P
c= 6a
2
a
√3= a+1 => a
√3−a=1
a(
√3−1)=1
| | 1 | | √3+1 | |
a= |
| = .............usuń niewymierność , otrzymasz = |
|
|
| | √3−1 | | 2 | |
P
c=........
2/ a,b,c −−−− wymiary prostopadłościanu
ab= 30
ac= 35
bc= 42
rozwiąż ten układ
Wymiary prostopadłościanu : a= 5 cm b= 6cm c= 7cm
2 gru 23:09