matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ZAdanie
asdfgh:
√
3
−2
√
3
+2
Dane są liczby a=
i b=
5
5
a−b
a)Sprawdź czy
=20
a*b
a
b)Oblicz |
|
b
2 gru 21:03
asdfgh:
Proszę o pomoc
2 gru 21:18
JA:
a) wystarcz podstawić i wymnożyć (pomocny będzie wzór skróconego mnożenia (a+b)(a−b)=a
2
−b
2
) b) podstawiasz, skracasz a następnie wymnażasz razy (
√
3
−2) i znowu skracasz
2 gru 21:27