całki
motka54:
∫ tgxcos2 x
2 gru 20:57
motka54:
2 gru 21:04
sushi_ gg6397228:
daj jeszcze mniejsza czcionke
U (duze na ułamek)
2 gru 21:35
Siostra Ewa:
| | tgx | |
tgx=t dx = cos2x dt ∫ |
| dx =∫t dt |
| | cos2x | |
2 gru 21:54
motka54: | | 1 | |
napewno przecież pochodna z tgx = |
| |
| | cos2 x | |
2 gru 22:40
motka54: a nie dobrze

czyli cała całka bedzie = tg x+c
2 gru 22:47
2 gru 22:49
motka54: możesz to rozpisać
2 gru 22:53
Amaz:
haha
2 gru 22:55
motka54: dobra juz wiem
2 gru 22:56
Godzio:
ile jest ∫xdx ?
2 gru 22:56
motka54: dzieki za pomoc
2 gru 22:57
Godzio:
No ja myślę
2 gru 22:57
motka54: to jest 12x2 +c
2 gru 22:57
Godzio: ok
2 gru 22:58
motka54: dzieki
2 gru 22:58
motka54: a mam jeszcze prośbe tam niżej dałem pochodną do zrobienia
i niewiem czy dobrze zrobiłem mogłbyś spojrzeć na to
2 gru 22:59
gal: | | 1 | |
witam. dlaczego |
| tgx2+c a nie tgx+c? |
| | 2 | |
7 cze 20:27
7 cze 21:13
gal: już to widzę. Dziękuje
7 cze 21:21
asdf:
mozna to zrobic rekurencyjnie

u = tgx, v' = 1/cos
2x
| | tgx | | tg | |
∫ |
| dx = tg2x − ∫ |
| dx |
| | cos2x | | cos2x | |
| | tgx | | tg2x | |
∫ |
| dx = |
| + C |
| | cos2x | | 2 | |
7 cze 21:43