Problem z rozwiązaniem granicy ciągu
Natasha : Granica ciągu, mam problem z jej rozwiązaniem, nie chodzi mi o sposób tylko o rozwiązanie
matematyczne, bo tutaj trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia, prawda? proszę pomóżcie
lim
n−>∞ 3√ n3+4n2−n
2 gru 20:43
Godzio:
zgadza się, rozszerz ułamek o 3√(n3 + 4n2)2 + 3√n3 + 4n2 * n + n2, a później podziel
licznik i mianownik przez największą potęgą
2 gru 20:52
Godzio: potęgę *
2 gru 20:52
Natasha : Dobrze... wkońcu wyszedł wyniczek
2 gru 20:57
Natasha : a co w tym przypadku... ja tak strasznie zawracam głowe z różnymi przykładami ale jutro mam z
tego teścik i chce być pewna coraz bardziej
| | −8n−1 | |
Lim |
|  jak to zrobić... ? skoro nie da sie wyprowadzić do tej samej |
| | 7n+1 | |
podstawy ?
2 gru 21:13
Godzio:
pozbądź się −1 i 1 z wykładników i podziel licznik i mianownik przez 7n
2 gru 21:15
Natasha : | | −8 | |
a do czego dąży |
| do potęgi n  |
| | 7 | |
2 gru 21:20
2 gru 21:23
Godzio:
Ten minus nie wchodzi pod n
| −8n − 1 | | 8n | | | | ∞ | |
| = − |
| = − |
| = − |
| = −∞ |
| 7n + 1 | | 8 * 7 * 7n | | 8 *7 | | 56 | |
2 gru 21:25
Natasha : a no rzeczywiście , wkońcu "−" nie był podnoszony do potęgi ... eh to chyba zmęczenie no ale
cóż jak mus to mus

dziękuje
2 gru 21:26
Godzio:
2 gru 21:27