enter: określ liczbe rozwiązań równania w zależności od parametru p
x+2
----- = 2
x+p
zawsze mi mówili, że aby przeprowadzić dyskusję rozwiązalności równań należy albo zabrać
sie do sprawy graficznie (tutaj, wg mnie nie bardzo się da ze wzgledu na to, ze parametr
jest w mianowniku a nie liczniku) albo algebraicznie, wtedy najlepiej doprowadzic do
funkcji kwadratowej i stawiać warunki z deltą... ale tutaj kolejny zgrzyt bo nijak taka
funkcja tez nie wychodzi...
zaczęłam tak:
x+2-2x-2p -x+2-2p
------------- = 0 uporządkowałam: ----------=0 ⇔-x+2-2p=0
x+p x+p
warunki: a≠0 v a=0ib=0
z tych warunków wyszło mi że ma jedno rozw dla p∈R
a odp ma być:
dla p=2 brak rozw
dla p∈R-{2} jedno
prosze o pomoc, bo mam zaćmienie
14 sty 20:38
Basia:
bo brakuje założenia
x+p # 0
x# -p
z tego co wyliczyłaś
x = 2-2p
czyli
2 - 2p# -p
2 # p
i stąd dla p=2 brak rozwiązania (oczywiste bo (x+2) / (x+2) #2)
dla każdego p#2 jedno rozwiązanie x = 2 - 2p
14 sty 20:57
Eta:
Witam!
pierwsze określasz dziedzinę równania
D: x +p ≠0 <=> x ≠ - p
wszystko poprawnie liczyłaś czyli
- x = 2p -2
x = 2 - 2p teraz dyskusja rozw. ( zwróć uwagę ,że
tu nie ma równ. st. drugiego tylko pierwszego!
dla p = 2 otrzymasz x= 2 - 2*2 = -2 czyli x = - p
a w załozeniu x ≠ - p
czyli dla p = 2 --- brak rozw.
dla każdych innych p € R -{2} --- jedno rozw.
i tyle ! rozumiesz już ?
14 sty 20:58
enter: ok, określiłam dziedzinę tylko nie uwzględniłam tego jako warunek przy rozpatrywaniu,
mógłby ktoś mi napisać jakie dokładnie warunki powinnam rozpatrzeć?
wyszło mi że:
{a≠0
{x≠-p
czy są inne możliwość do rozpatrzenia?
14 sty 21:10