fizyk
axe: Łódka o ciężarze 1400N unosi się nieruchomo na stojącej wodzie. Znajdujący się w niej człowiek
o ciężarze 600N przechodzi z dziobu na rufę, na skutek czego łódka przesuwa się o 1,2 m.
Wyznaczyd długośd łódki (nie uwzględniac oporu wody).
2 gru 20:18
Siostra Ewa:
Odpowiedż trywialna−2m 80cm
| | mlx | | ml | |
Ale odpowiedzieć by też warto czy |
| = |
| −zasada zachowania pędu
|
| | t | | t | |
czy po prostu ml
x =Ml (maszyna prosta−równia)
jako punkt wyjścia
3 gru 08:52
danny: Chyba łatwiej potraktować łódź jako równię :
600*x = 1,2*1400
x = 1680/600
x = 2,8 m
3 gru 10:26