kyll: pochodna z sinx2=?
14 sty 20:34
Nutelka: nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że odpowiedź jest taka:
y' = 2sinx * cosx
14 sty 21:03
Eta:
funkcja złożona
f( u) gdzie u= x2
więc f'(u) * u'=( sin x2 )'* (x2)'= cosx2 *(2x)= 2x*cosx2
14 sty 21:04
Hashiri: a mi sie wydaje :
sin + cos = tag ⇔ ∑i=0 a={-∞;+ u2}
Czyli 2x2*cosx3
14 sty 21:08
Eta: Nutelka sie pomyliła!
chyba,że f(x) = (sinx)2 lub gdyby tak ! f(x) = sin2 x
ja odczytałam z zapisu tak f(x) = sinx2
więc "kyll" napisz jak ta funkcja jest zapisana!
14 sty 21:09
ola: (sinx2)`=2xcosx2
14 sty 21:31
ola: (sin2x)`=2sinx*cox
14 sty 21:33