rozłóż wielomian na czynniki, prosze o pomoc.
Johnson: Rozłoż wielomian W(x) na czynniki wiedzac że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu w(x)
1.W(x)=x3+x2−7x−3 i p= −3
Podzieliłem to według schematu hornera wyszło mi że:
1 |1| 7|−3| <−− to tabelka do schematu hornera z moimi wynikami p=3
1 |2|−1|−6|
(x3+x2−7x−3):(x+3)=(x2+2x−1)(x+3)−6 <−− wynik dzielenia z reszta −6.
Teraz co mam dalej z tym zrobic po podzieleniu ?
Powinno wyjść po rozłożeniu na czynniki na samym koncu (x+3)(x−1+√2)(x−19√2)
Skąd dokładnie się bierze √2 z czego, jeśli moge prosić wzór itd bo nie mam zielonego pojecia
skąd oni to wytrzasneli ? Jak dojsc do wyniku końcowego?
Jak dobrze zrozumiałem, miałem to zrobic w ten sposób zeby wielomian W(x) podzielic tak żeby
powstał pewien wielomian Q(x) ktory jest o stopien nizszy od W(x).
Nastepnie przedstawic to w postaci (x−p)( Q(x) ) i dalej rozłożyc na czynniki.
przy czym p to pierwiastek wielomianu W(x) dany w zadaniu.
Q(x) to wielomian powstały po podzieleniu W(x) i o stopień niższy od W(x).
2 gru 20:01
Jack:
pewnie walnąłeś się przy schemacie Hornera. Widać, że x=−3 jest pierwiastkiem, czyli reszta
powinna wyjść 0.
2 gru 20:03
Kejti: jeżeli p jest pierwiastkiem tego wielomianu to powinno się podzielić bez reszty. (twierdzenie
Bezout)
2 gru 20:04
Johnson: Ok, spróbuje poprawic.Podziele to normalnie ,bo to umiem akurat. Jak podziele bez reszty
napisze wynik,jeśli ktos to rozumie to prosze o łopatologiczne wytłumaczenie jak dojsc do
wyniku koncowego, bo po podzieleniu nie wiem jak dalej
2 gru 20:18
Johnson: dobra po podzieleniu (x
3+x
2−7x−3) przez (x+3) wyszło mi że to się rowna
x
2−2x−1 Co z tym dalej zrobic ? Prosze po kolei

Tutaj wiem ze mogłbym policzyc delte i pierwiastki i dac to w postaci kanonicznej tyle ze to i
tak nie zgadza sie z odpowiedzia koncowa. :S
Δ=16
√Δ=4
x1=1, x2=−1
Z postać kanoniczna to by było (x+3)(x+1)(x−1)
Za cholere nie wiem skąd oni wytrzasneli ten
√2 w odpowiedzi koncowej moze ktos to
łopatologicznie wytłumaczyć krok po korku wytłumaczyc. Prosze....
2 gru 20:32
Johnson: ma wyjść (x+3)(x−1+√2)(x−1−√2)
2 gru 20:35