pomóżcie..
Gruszki i śliwki kosztują tyle samo. Jeżeli gruszki zdrożeją o 8%, zaś śliwki stanieją o 12%,
to o ile procent więcej niż obecnie trzeba będzie zapłacić za 2 kg gruszek i 3 kg śliwek?
ja to próbowałam rozwiązać tak:
przykładowo 1kg gruszek− 10 zł, a 1kg śliwek− 10 zł
8% z 10=0,8
10+0,8=10,08 zł
2% z 10= 0,2
10−0,2=9,8 zł
I teraz obliczam cenę przed podwyżkami i zniżkami i po...
10+10=20 10+10+10=30 20+30=50
10,8+10,8=21,6 9,8+9,8+9,8=29,4 21,6+29,4=51
no i tu nie wiem co dalej
wynik ma byc 2%
PS podobne zad mam miec jutro na spr, takze licze na wasza pomoc
| 5,1x−5x | |
*100%=2% | |
| 5x |