;D
Marcepan: zad.1
suma szczescianow trzech kolejnych liczb calkowitych parzystych jest rowna 288. wyznacz te
liczby.
zad.2
wyznacz dwie liczby, ktorych suma jest rowna 10,a suma ich szescianow wynosi 370.
zad.3
jezeli kazda krawedz pewnego szescianu przedluzymy o 3cm,to jego objetosc zwiekszy sie o
819cm3. oblicz dlugosc krawedzi tego szescianu.
2 gru 19:25
: a jak rozpisac któreś z tych zadań? wychodzą mi jakieś glupoty a ww tym zad.2 to chyba trezba
podac jakies liczby minusowe?
2 gru 19:51
Grześ: ja już ci rozpisze

2 gru 19:55
Grześ: zad.1.
(2n)
3+(2n+2)
3+(2n+4)
3=288
8n
3+8n
3+12n
2+12n+8+8n
3+48n
2+96n+64=288
24n
3+60n
2+108n+72=288
24n
3+60n
2+108n=216
2n
3+5n
2+9n=18
2n
3+5n
2+9n−18=0
Teraz chwilka, każdy myśli nad grupowaniem

2 gru 19:58
Grześ: Dobra, to to grupowanie zostawmy na później, robie zad. 2.

2 gru 20:02
: ja pogrupuje
2 gru 20:04
Grześ:
a+b=10
a
3+b
3=370
a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)=(a+b)[(a
2+2ab+b
2)−3ab]=(a+b)[(a+b)
2−3ab]=
=10(10
2−3ab)=1000−30ab
a+b=10
1000−30ab=370 ⇔ 30ab=630 ⇔ ab=21
a+b=10
ab=21
Rozwiążesz dalej
2 gru 20:05
: okok
2 gru 20:07
Grześ: Zad. 3.
(a+3)
3=a
3+819
a
3+9a
2+27a+27=a
3+819
9a
2+27a+27=819
a
2+3a+3=91
a
2+3a−88=0
√Δ=19
Dalej sam policz, przy uwzględnieniu, że a>0, bo to jest długość boku
2 gru 20:08
: ale miałam liczenia haha

3,7
2 gru 20:09
: dzięki

tylko cos mi nie wyszlo to grupowanie w 1
2 gru 20:10
Grześ: ja nad nim dośc myślałem i wychodzą w nim pierwiastki niewymierne niestety. Tak ja bynajmniej
uważam
2 gru 20:11
: w odp niby wyszly ładne liczby:2,4,6 ale wogole nie wychodza..
2 gru 20:17
Grześ: ajć, sorki, poprawkę musze zrobic, musisz wybaczyć
2 gru 20:19
Grześ: na początku rozwiązywania mały choclhlik zrobiłem i nic nie dało się policzyć, już poprawię D
2 gru 20:20
: okk
2 gru 20:22
Grześ: (2n)
3+(2n+2)
3+(2n+4)
3=288
8n
3+8n
3+
24n2+
24n+8+8n
3+48n
2+96n+64=288
24n
3+72n
2+120n+72=288
24n
3+72n
2+120n=216
n
3+3n
2+5n=9
n
3+3n
2+5n−9=0
Teraz sobie pogrupuj

2 gru 20:24
: dzięki
2 gru 20:25