;)
Marcepan: zad.1
suma szescianu i kwadratu pewnej liczby jest rowna 12. znajdz wszystkie liczby rzeczywiste
spelniajace warunek.
zad.2
suma szczescianow trzech kolejnych liczb calkowitych jest rowna 405.wyznacz te liczby.
2 gru 19:22
Grześ:
Zad.2
n
3+(n+1)
3+(n+2)
3=405
n3+
n3+
3n2+
3n+1+
n3+
6n2+
12n+8=405
3n
3+9n
2+15n−396=0
n
3+3n
2+5n−132=0
Teraz chwilka myslenia nad rozłożeniem
2 gru 19:31
Marcepan: a wiesz moze jak rozpisac to zad.1?
2 gru 19:37
Grześ: myślałem chwilke nad nim, hmm
x
3+x
2=12
I teraz nie wiem dokładnie, ale nie udało mi się jakoś normalnie pogrupować to, pomyślę nad tym

2 gru 19:38
Grześ: a nie ma tam czasem w liczbach całkowitych

wtedy moznaby sprawdzać dzielniki a tak to nie
wiem

2 gru 19:38
Grześ: jest takie twierdzenie Fermata chyba, że każdy wielomian da sie zapisać w postaci iloczynu
wyrażeń liniowyh i kwadratowych, więc napewno da się jakoś to pogrupować

2 gru 19:39
Marcepan: w odpowiedzi pisze: tylko liczba 2
2 gru 19:41
konrad509: x3+x2=12
x2(x+1)=12
x2=12
x=√12=2√3
x+1=12
x=11
2 gru 19:41
Grześ: haha, okej okej, więc skoro jest liczba 2, więc wielomian x
3+x
2−12 da sie podzielić przez
(x−2)
Chwilka

2 gru 19:42
konrad509: sorry, źle zrobiłem, za chwilę poprawię
2 gru 19:42
Grześ: Już mam, zapisuje rozwiązanie

2 gru 19:43
Grześ: x3+x2−12=0
x3−2x2+3x2−12=0
x2(x−2)+3(x2−4)=0
x2(x−2)+3(x−2)(x+2)=0
(x−2)[x2+3(x+2)]=0
(x−2)[x2+3x+6]=0
x−2=0 lub x2+3x+6=0(brak rozwiązań)
x=2
2 gru 19:45
Marcepan: dzięki
2 gru 19:48