Granice ciągów
Natasha : Granice ciągów,
Mam małe pytanie dotyczące granicy owego ciągu
| | (−1)n | |
limn−>∞ |
| ile to wynosi ? to jest nie istnieje granica/nieskończoność czy |
| | 2n−1 | |
to jest zero ?
2 gru 19:17
Cygan: mi sie wydaje że to jest granica z liczbą e
2 gru 19:20
2 gru 19:22
Natasha : to rozumiem ale jest twierdzenie które mówi że jeżeli limqn=nie istnieje jeżeli q≤−1
2 gru 19:24
Natasha : a jeśli to jest z liczbą e... to jak to rozpisać?
2 gru 19:24
Natasha : | | 2n+(−1)n | |
znowu się pojawił przykład z tym tym razem limn−>∞ |
| i wiem że wynik wynosi |
| | n | |
2 jak to zrobić

proszę o pomoc...
2 gru 19:27
Natasha : Czy jest jakieś twierdzenie ile równa się granica ciągu jeżeli jakby dla części nei istnieje
granica
2 gru 19:29
Cygan: hmm

a może to jest tak że ciąg an=(−1)
n jest ograniczony

bo co byś nie podstawiła to i
tak będzie 1 lub − 1 więc może jest tak że nie bierze sie go pod uwagę

i wtedy wychodzi 2..
ale nie jestem pewien
2 gru 19:32
Natasha : dobra... a mam jeszcze jedną prośbę, bo wiem jakim sposobem ale po prostu moje umiejętności
matematyczne nie wystarczają do rozwiązania tego
| | √1+n2−√1+42 | | −2n2 | |
limn−>∞ |
| =...= |
| i jak tutaj |
| | n | | n(√1+2n2+√1+4n2) | |
wyciągnąć najwyższą potęge i skrócić?
2 gru 19:35
Grześ: Taaak, wyłącz n z nawiasu, i skróć z licznikiem
2 gru 19:37
Natasha : dobra wymęczyłam to

już wiem

bo mamy przed nawiasem jeszcze jedno n
2 gru 19:38
Natasha : a może ty grześ znasz odpowiedź na moje wcześniejsze nurtujące mnie pytanie

wczesniejsze
przykłady
2 gru 19:39
Jack:
z tw. o trzech ciągach
| 2n−1 | | 2n+(−1)n | | 2n+1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n | | n | | n | |
2 gru 19:39
Natasha : dzieki

nie pomyślałam niezbyt często używam tego twierdzenia no ale jest !
2 gru 19:41
Natasha : Mógłby ktoś sprawdzić gdzie zrobiłam błąd
| | 1 | | √4n2+7+2n | | | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| = .... według |
| | √4n2+7n−2n | | 7 | | | |
| | 4 | |
mnie ∞ a w książce w odpowiedziach jest że |
| |
| | 7 | |
2 gru 19:51
Natasha : tam w trzeciej części tego liczenia pierwiastek jest normalnie do tego 7/n
2 włącznie
2 gru 19:51
Jack:
w mianowniku powinno zostać 7n.
2 gru 19:53
Natasha : ah no oczywiście

już widze błąd dzięki !
2 gru 19:55
Jack:
2 gru 19:58