ekstrema funkcji
Cygan: znajdź ekstrema lokalne funkcji: f(x) = (1−x) * e−x
1. wyliczam pochodną
f'(x) = (1−x)' * e−x + (1−x) * (e−x)' = −1*e−x + (1−x) * e−x * (−1)
i co następnie powinienem zrobić ? proszę o pomoc
2 gru 19:16
Cygan: jest ktoś w stanie mi pomóc ?
2 gru 19:33
Jack:
szukaj pierwiastków pochodnej.
2 gru 19:40
Cygan: Jack ale w jaki sposób właśnie szukać ? funkcja e
x to dla mnie ciężka sprawa..
2 gru 19:44
Jack:
po pierwsze trzeba to normalnie zapisać....
−e
−x−(1−x)e
−x=e
−x(−1−1+x)=e
−x(x−2)
Teraz poszukaj pierwiaastków (nawet nie ma czego szukać, bo wszysytko widać

)
2 gru 19:48