Wydi: Jeżeli kwadrat pewnej liczby naturalnej dwucyfrowej podzielimy przez polowe tej liczby i
dodamy 36,a otrzymana sumę podzielimy przez 2 to otrzymamy liczbę utworzoną z tych
samych cyfr lecz ustawionych w odwrotnej kolejności . Znajdź tę liczbę jeżeli wiadomo że
cyfra dziesiątek jest dwa razy większa od różnicy tych cyfr.....
14 sty 20:28
Eta:
Ta liczba to 46
14 sty 22:37
Eta:
Liczbę teę zapisujemy w postaci
10 x +y --- gdzie x--- cyfra dziesiątek x€< 1,9> i x€ N
y ---- cyfra jedności x€ < 1,9> i x€ N
10y +x --- liczba o przestawionych cyfrach
ponad to wiemy z warunku zad. że x= 2(y -x)
czyli x= 2y - 2x to x = (2/3)*y
czyli prościej zapiszemy te liczby
10x +y= 10*(2/3)*y +y = (23/3)*y
10y +x = 10y + (2/3)*y = (32/3)*y
z war. zad. układamy równanie
[(23/3)*y]2
(1/2) [---------------- +36 ] = ( 32/3 )*y /*2
(23/3)*y /2
(23/3)2 *y2*2
------------------- + 36 =( 64/3)*y
(23/3)*y
2* 23*y *23*y
------------------ + 36 = (64/3)*y po skróceniu liczn. i mianow.
9* (23/3)*y
2 * 23*y
otrzymujemy ------------- + 36 = (64/3)*y / *3
3
46y + 108 = 64y
- 18y= - 108
y= 6 to x= (2/3) *6 = 4
wiec szukana liczba jest
46 bo 10x + y= 40 +6 = 46
14 sty 23:21