Zadanie
ertyui: 1.Ciąg (an) określony jest wzorem an=n²−5
a) wyznacz liczbę ujemnych wyrazów tego ciągu
b) sprawdź na podstawie definicji, czy ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym
2 gru 18:54
Grześ: a) skoro maja być ujemne więc:
n2−5<0
(n−√5)(n+√5)<0
Rozwiąż nierównośc i znajdź liczby naturalne w zbiorze rozwiązania
2 gru 18:55
ertyui:
n²−5 < 0
n² < 5
−√5 < n < √5
Wychodzi na to że dwa wyrazy ciągu an=n²−5 są ujemne gdy n=1 i n=2
Dobrze to rozumiem
2 gru 19:09
Grześ: Tak, dobrze

2 gru 19:11
ertyui: A jak zrobić pod punkt b
2 gru 19:14
Grześ: Podaj mi definicje na ciąg geometryczny, hmm

2 gru 19:15
ertyui: Pamiętam tylko że jest to ciąg którego poprzedni wyraz jest iloczynem wyrazu poprzedniego
2 gru 19:20
Grześ: można zbadać z definicji, czyli:
a
n2=a
n−1a
n+1 gdzie n>1
Czyli:
(n+1)
2−5=(n
2−5)((n+2)
2−5)
n
2+2n+1−5=(n
2−5)(n
2+4n−1)
n
2+2n+1−5=n
4+4n
3−6n
2−20n+5
Jak widać L≠P
Nie ma szans by sie uprościło

2 gru 19:24
ertyui: Dzięki Grześ
2 gru 19:33
Grześ: A tak poza tym podstaw sobie parę kolejnych liczb, czyli:
a
1=−4
a
2=−1
a
3=4
a
4=11
Widać, że to nie jest geometryczny

2 gru 19:35