Wydi: Z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102dm
3 wypływa w pierwszej minucie 5dm
3
cieczy a w każdej następnej o 250cm
3 mniej niż w poprzedniej. Po ilu minutach będzie
opróżnione do polowy





?
14 sty 20:15
Basia:
a1 = 5
a2 = a1 - 0,25
a3 = a2 - 0,25
..........................
an = an-1 - 0,25
{an} ciąg arytmetyczny a1 =5 r= -0,25 = -1/4
Sn = (a1+an)*n/2 = [a1 + a1 + (n-1)r]*n/2 = [2a1 + (n-1)r]*n/2 =
[10 + (n-1)*(-1/4)]*n/2
czyli
n-1 n
[ 10 - --------- ]* --------- = 51
4 2
(40 - n +1)*n
------------------- = 51
8
41n - n2 = 408
n2 - 41n + 408 =0
Δ = 1681 - 1632 =49
√Δ =7
n1 = (41 -7)/2 =17
n2 = (41+7)/2 =24
któreś rozwiązanie trzeba wykluczyć
aby zadanie miało sens an-1 ≥ 1/4
przedostatni wyraz ciagu musi być ≥ 1/4 aby ostatni mógł być ≥ od 0
a musi bo nie może z naczynia wypływać ujemna ilość wody
an-1 = a1 + (n-2)r = 5 - (n-2)/4
5 - (n-2)/4 ≥ 1/4 /*4
20 - n + 2 ≥ 1
21 ≥ n
czyli dla n = 22,23,...... zadanie nie ma sensu bo a22, a23 itd są ujemne
czyli rozwiązanie n=24 odpada
czyli n =17 ( po 17 minutach)
-----------------------------------------------------
15 sty 13:06