matematyka
BARTEK: Jeżeli przekątna szescianu ma długośc 5 , to objętośc tego sześcianu jest równa .....Prosze o
pomoc
2 gru 18:40
Kejti: wzór na przekątną sześcianu znasz?
2 gru 18:40
BARTEK: niemam pojecia
2 gru 18:43
Kejti: to Ci go wyprowadzę..
2 gru 18:45
Kejti:

d
2=a
2+a
2
d
2=2a
2
d=a
√2
D
2=d
2+a
2
D
2=(a
√2)
2+a
2
D
2=2a
2+a
2
D
2=3a
2
D=a√3
podstaw 5 do tego wzoru, wylicz bok i potem ze wzoru na objętość V=a
3
2 gru 18:52
BARTEK: dzieki ale sam tego niedam rady nawet podstawic
2 gru 18:56
Kejti: 5=a√3...
2 gru 18:57