rownanie kwadratowe
Ola : równanie x4+12x2+35=0
jak rozwiazac i wyjasnic? pomocy!
2 gru 18:16
Eta:
to równanie jest sprzeczne
2 gru 18:22
Kejti: zastosuj zmienną. powiedzmy t=x2 teraz masz postać:
t2+12t+35=0
wylicz deltę, potem 't' i podstaw z powrotem..
2 gru 18:27
Ola : wiem, że jest sprzeczne ale jak to rozpisać?
Kejti nie rozumiem Cię
2 gru 18:35
Kejti: dobra. nie odzywam się
2 gru 18:39
Eta:
podstaw:
x
2= t , dla
t ≥0 x
4= t
2
to otrzymasz równanie z niewiadomą t
| | −12−4 | |
t2 +12t +35=0 Δ= 4 t1= |
| = −8 <0 −−− odrzucamy
|
| | 2 | |
| | −12+4 | |
t2= |
| = −4 <0 −−− też odrzucamy
|
| | 2 | |
zatem pierwotne równanie nie ma rozwiązań , czyli jest sprzeczne
Można to było uzasadnić tak, że lewa strona równania x
4+ 12x
2 + 35
jest zawsze dodatnia,
zatem ≠0 −−− czyli równanie x
4+12x
2 +35=0 −−− jest sprzeczne
2 gru 18:44
Ola : ale jakie to ma znaczenie, że t1 i t2 jest mniejsze od zera? jak wyliczamy normalne kwadroatowe
rownanie pelne to niezaleznie od tego czy rozwiazanie jest mneijsza od zera to jest prawdziwe
2 gru 19:43
Ola : poza tym na t1 wzor jest −b−√Δ przez 2a
2 gru 19:44
Jack:
kieruj się na czerwony zapis użyty przez Etę... Nie bez przyczyny jest CZERWONY.
2 gru 19:45
Grześ: ale za t jest podstawione x
2, więc:
t=−8 lub t=−4
Rozwiąż mi to:
x
2=−8 lub x
2=−4
Jest jakieś rozwiązanie


Bynajmniej nie na rzeczywistych liczbach

2 gru 19:46
Grześ: znaczy się chciałem powiedzieć, że za x
2 podstawione jest t

2 gru 19:46
Ola : Grześ jakby poprzestawiać i zrównać do 0 to pewnie coś by wyszlo.
Juz rozumiem z tymi 0 ale nie rozumiem dlaczego sa takie wzory na t1 i t2 jak zazwyczaj uzywa
sie
a tu zamiast pierwiastka z Δ podstawiona jest sama Δ
2 gru 19:59
Kejti: tak, używa się. i to jest w pewnym sensie to samo, tylko zauważ, że tam (w równaniu zapisanym
przez Etę) masz zapisane t a nie x. więc musisz to po prostu zamienić, wzory są takie same, bo
to miejsce zerowe
2 gru 20:01
Ola : ja wiem ze jest t ale to nie zmienia faktu ze jest ten sam wzor
a tam nie ma spierwiastkowanej Δ
t
1=−7
moim zdaniem
2 gru 20:07
Kejti: faktycznie Eta się pomyliła, ale t1 i t2 i tak są mniejsze od zera wiec reszta jest ok.
2 gru 20:09
Ola : no i wlasnie o to mi chodzilo. Ok teraz juz w miare rozumiem co i jak : D
Dziekuje !
2 gru 20:10
Grześ: Ahh, tak, Eta sie pomyliła. Ale Ola nie zmienia to faktu, że wychodza ujemne wyniki, czyli też
brak rozwiązań.
Musisz zrozumieć podstawianie zmiennej pomocniczej, bo po wyznaczeniu
t
1 i t
2 wracamy do miejsca gdzie podstawialiśmy, więc t=x
2, więc podstawiamy spowrotem w
miejsce t

2 gru 20:10