pomocy
miśko: | | x+1 | | y+3 | | z | |
Obliczyć odległość punktu (1, 1, 1) od prostej |
| = |
| = |
| oraz |
| | 2 | | 2 | | −2 | |
odległość między tą prostą a prostą x = 1 + t, y = 2 + 2t, z = 1 − t.
2 gru 18:05
AS:
| | x + 2 | | y + 3 | | z | |
Dane: Punkt P(1,1,1) , prosta o równaniu: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | −2 | |
Równanie parametryczne prostej
x = −1 + 2t , y = −3 + 2t , z = −2t
Pewien punkt B na prostej to: B(−1 + 2t,−3 + 2t,−2t)
Zadaniem naszym jest znalezienie takiego t by odległość AB była
najmniejsza,wtedy odcinek AB będzie prostopadły do prostej
i zarazem jego odległością
Kwadrat odległości
d
2 = (xB − xA)
2 + (yB − yA)
2 + (zB − zA)
2
d
2 = (−1 + 2t −1)
2 + (−3 + 2t − 1)
2 + (−2t − 1)
2
d
2 = (−2 + 2t)
2 + (−4 + 2t)
2 + (−1 −2t)
2
d2 = 4 − 8t + 4t
2 + 16 − 16t + 4t
2 + 1 + 4t + 4t
2
d
2 = 12t
2 −20t + 21
Szukam pochodnej i ekstremum
(d
2)' = 24t − 20
Ekstremum dla 24t − 20 = 0 ⇒ t = 5/6
Współrzędne punktu B
x = −1 +2t = −1 + 2*5/6 = 2/3 , y = −3 + 2t = −3 + 2*5/6 = −4/3 , z = −2t = −2*5/6 = −5/3
Szukany punkt B: B(2/3 , −4/3 ,−5/3)
Odległość AB znajdź samemu
Jak zdążę to nastąpi ciąg dalszy.
2 gru 20:17
AS: Sposób 2
Równanie parametryczne prostej
x = −1 + 2t , y = −3 + 2t , z = −2t
Wektor normalny: w{2,2,−2]
Równanie płaszczyzny: 2x + 2y − 2z + D = 0
Po wstawieniu współrzędnych punktu A do równania płaszczyzny mamy
2*1 + 2*1 − 2*1 + D = 0 ⇒ D = −2
Równanie płaszczyzny 2x + 2y − 2z − 2 = 0 |:2
x + y − z − 1 = 0
Do tego równania wstawiamy równanie płaszczyzny
−1 + 2t − 3 + 2t + 2t − 1 = 0 ⇒ t = 5/6
i dalej jak w poprzednio]ej metodzie
2 gru 20:38
AS: W końcowej części oczywiście ma być
Do tego równania wstawiamy równanie parametryczne prostej
3 gru 15:57