doprowadz wyrazenia do najprostrzej postaci:
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk: doprowadz wyrazenia do najprostrzej postaci: a)(x−y)(2x+3y)+(x+2y)(−x+5y)
b)(x+y+1)(2x−−y)+(−1)(x−1)(2x+3y)
c)−(x+5)(2x+y−3)+(4x−2y)(x−y+3)−2(x2+y2)
d)(3x+y)(x−5y)−x(x+4y−1)−2x(x−9y
2 gru 18:03
R.W.16l: Do najprostSzej postaci czyli wymnozyć i zredukować
zrobię "tradycyjnie" d)
3x2−15xy+xy−5y2−x2−4xy+x−2x2+18xy=
czerwone i niebieskie się zredukują czyli zostanie tylko
=
−5y2+x
2 gru 19:09
(X-y)(2x+3y)+(x+2y)(-x+5y)= : (X−y)(2x+3y)+(x+2y)(−x+5y)=
11 gru 09:32