Logarytmy
CG: Przyjmując, że log 5 przy podstawie 2 = a.
Oblicz: log 2 przy podstawie 10,
log 0,2 przy podstawie 0,5,
Wcześniejsze przykłady z zadania umiałem zrobić niestety z tymi Sobie nie radzę. Jak to
obliczyć?
2 gru 17:59
Eta:
log
52=a log2=? log
0,20,5= ?
wykorzystaj,że
| | log52 | | log52 | | a | |
1/ lo2= |
| = |
| = ....... = |
| |
| | log510 | | log52+log55 | | a+1 | |
2 gru 18:27
Eta:
poprawiam chochlika
1/ log2= ......
2 gru 18:28
CG: log5 2 = a.
oblicz: log4 125,
log0,5 0,2
2 gru 18:32
CG: Poprawiam:
log2 5
2 gru 18:32