POMOCY
Darkoo: Stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola powierzchni całkowitej jest równy 2:3. Wyznacz
stosunek wysokości tego walca do promienia jego podstawy
2 gru 17:47
dero2005:
Pole pow bocznej walca 2πrh
pole pow całkowitej 2πrh + 2πr
2
| 2πrh | | rh | |
| = 23 |
| = 23
|
| 2πrh + 2πr2 | | r2+rh | |
3rh = 2r
2 + 2rh
3rh−2rh = 2r
2
rh= 2r
2
h=2r
hr = 2
2 gru 18:27
Eta:
r, h >0
Pc= 2πr
2+ 2πrh= 2πr( r+h)
| Pb | | 2πrh | | 2 | |
| = |
| = |
|
|
| Pc | | 2πr(h+r) | | 3 | |
3h= 2h+2r
h= 2r
2 gru 18:37
Darkoo: Wielkie dzięki za pomoc pozdrawiam
2 gru 18:38