Zadanie z funkcji kwadratowej
Piotrek: f(x)=ax2+bx+c
f jest funkcją kwadratową, która przyjmuje wartości ujemne <=> x ∊ (−2,4)
podaj a,b,c.
2 gru 17:32
Eta:
czy wszystkie dane podałeś?
bo jeżeli tak, to takich a, b, c jest nieskończenie wiele dla a<0
2 gru 17:51
Piotrek: Tak, jest to zadanie ze sprawdzianu, słowo w słowo przepisane. Jak w ogóle się za nie zabrać?
2 gru 17:54
Eta:
ramiona paraboli do góry to a
>0 ( poprzednio pomyłkowo napisałam zwrot)
miejsca zerowe to x
1= −2 x
2=4
z postaci iloczynowej:
f(x) = a( x−x
1)(x−x
2) i a >0
f(x)= a( x+2)(x−4) = a( x
2 −2x −8)= ax
2 −2ax −8a
wierzchołek paraboli musi być pod osią OX
W( x
w, y
W)
dla a>0 i b= −2a i c= −8a i Δ>0
np: dla a= 1 to: f(x) = x
2−2x −8 => b= −2 c= −8
dla a= 2 f(x)= 2x
2 −4x −16 => b= −4 c= −16
itd..................
2 gru 18:18