Matma
Karat:
Oblicz długość średnicy okręgu opisnego na trojkącie o bokach 4,5 cm; 6cm ; 7,5cm.
2 gru 17:20
AS: Sposób 1
1. Oblicz Heronem pole trójkąta S
| | a*b*c | |
2. Oblicz promień koła wzorem R = |
| |
| | 4*S | |
3. Oblicz średnicę D = 2*R
Sposób 2
1. Tw. cosinusów oblicz jeden z kątów np. α
2 gru 17:26
Eta:
ten trójkąt jest prostokątny, bo:
(4,5)2+ 62= (7,5)2
20,25+36= 56,25
56,25= 56,25
c= 7,5 −−− dł. przeciwprostokatnej
to 2R= c = 7,5 cm
2 gru 17:27
Eta:
2 gru 17:44
AS: O.K. Eta.
Przynajmniej poznał metody obliczania w przypadku ogólnym.
Cześć.
2 gru 17:46