Zad1
Opór przewodnika o przekroju 3mm2 wynosi 60om. Jaki przkrój musi mieć przewodnik o takiej
samej długości i wykonay z tego samego matalu, aby jego opor wynosił 100om.
Zad2
Opór dwoch równoleglew połączonych oporników wynosi 4om. Natomiast opór jednego z tych
oporników wynosi 12om. jakie opor mają oporniki połączone szeregowo?
| 1 | 1 | 1 | |||
= | + | ||||
| Rc1 | R1 | R2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| R2 | Rc1 | R1 |
| 1 | R1−Rc1 | ||
= | |||
| R2 | Rc1R1 |
| RcR1 | ||
R2= | ||
| R1−Rc1 |
| 12*4 | 48 | |||
R2= | = | =6Ω | ||
| 12−4 | 8 |
Rz = 4 Ω
R1 = 12 Ω
R2 = 6 Ω wg wzoru na rys górnym
przy połączeniu oporów szeregowo
Rz = R1 + R2 = 12 + 6 = 18 Ω
| ϱl | ϱl | R1S1 | ||||
Zad1 R1= | ⋀ R2= | ; S2= | =1,8 mm2
| |||
| S1 | S2 | R2 |
| R12 | ||
Zad2 Rx = | ; R1 =12Ω ; R=4Ω ;Rx=18Ω | |
| R1 − R |