poproszę o rozwiązanie proste
patryk: oblicz pole i obwód sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg o długości 12π
2 gru 17:05
magda: P=6a2√34
Obw=6a
r=12π
r=a
a=12π
2 gru 17:11
Eta:

r=a
Ob( koła)= 2πr= 12π => r= 6
to a= 6
| | a2√3 | |
P( sześciokąta)= 6* |
| =........
|
| | 4 | |
Ob(sześciokąta.)= 6a=.......
2 gru 17:21
magda: Eta zrobiła poprawnie. To 2πr=12π
2 gru 17:31
patryk: to dlaczego w książce wynik wychodzi 54√3
2 gru 18:40
Eta:
dlatego,że taka jest poprawna odpowiedź
Ty poprostu nie umiesz liczyć
| | a2√3 | | 3*62*√3 | | 3*36*√3 | |
P= 6* |
| = |
| = |
| = 3*18√3= 54 √3 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
2 gru 18:53
patryk: Thx; **
2 gru 19:01
Eta:
2 gru 19:03