Kacper: zad.1 zapisz wielomian w postaci sumy.
w(x)= (x-2)(x+3)2
zad.2 Nie wykonując dzielenia sprawdź czy w(x) jest podzielny przez u(x).
w(x)=X3 -5x2 +6x-2 u(x)= x-1
zad.3 znajdź pierwiastki wielomianu w(x), a następnie rozwiąż nierówność w(x) mniejsze
lub równe 0
14 sty 19:52
Mickej: a)pierwsze to chyba trzeba wymnożyć i będzie wyglądać tak
x3+4x2-3x-18
b) jeżeli ma być podzielny przez dwu mian x-1 to z twierdzenia bezu wiemy ze 1 musi być
pierwiastkiem wielomianu wiec podstawiamy pod x 0 i sprawdzamy czy wyjdzie 0
1-5+6-2=0 wiec jest podzielny
c) podziel wielomian przez x-1 i wyjdzie ci funkcja kwadratowa z korej powinny ci wyjść
jeszcze 2 pierwiastki
14 sty 20:32
nalepek:
zad 1.
po prostu przemnażasz, pamietajac o wzorach skróconego mnożenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
W(x)=(x-2)(x2+6x+9)
W(x)=x3+6x2+9x-2x2-12x-18
W(x)=x3+4x2-3x-18
zad 2.
sprawdzając bez dzielenia korzystasz z twierdzenia Bezoutea
W(x)=x3-5x2+6x-2
U(x)=x-1
czyli wielomian ten jest podzielny (lub nie) przez liczbę 1
bo jeżeli wielomian W(x) jest podzielny przez liczbę p, to można zapisac to w ten sposób
W(x):(x-p)
nie może Ci zostać reszta, inaczejm wielomian ten nie jest podzielny przez tę liczbę
podstawiasz,
W(1)=1-5+6-2=0
Odp: wielomian W(x) jest podzielny przez U(x)=x-1
zad3.
mamy wielomian
W(x)=x3-5x2+6x-2
jeden pierwiastek znamy, jest to 1
dzielimy ten wielomian, żeby otrzymać trójmian twadratowy, z którego policzymy Δ i mO
x2 - 4x + 1
-------------------
(x3-5x2+6x-2) : (x-1)
-x3+x2
----------
== -4x2+6x-2
+4x2-4x
-----------
=== 2x-2
-2x+2
------
====
W(x)=(x-1)(x2-4x+1)
liczymy Δ
Δ=16-4=12 √Δ=2√3
x1=2-√3
x2=2+√3
x1 i x2 to dwa kolejne pierwiastki wielomianu
W(x)≤0
zapiszmy wielomian w postaci iloczynowej, będzie łatwiej
W(x)=(x-1)(x-2+√3)(x+2-√3)
(x-1)(x-2+√3)(x+2-√3)≤0
x∈(-∞;2-√3>u<1;2+√3>
14 sty 20:40
Kacper: Dzięki Serdeczne Panowie jesteście Mistrzami
16 sty 02:13