POMOCY ostrosłup!
MagdaP: ostrosłupy
Obilicz obwód podstawy ostorosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego wysokość ściany bocznej jest równa:
a) 5 cm, a pole powierzchni bocznej wynosi 70 cm2
b) 3 cm, a pole powierzchni całkowitej wynosi 16 cm2
2 gru 16:50
M4ciek:
a) P
b = 70 cm
2
a = 28
L
podstawy = 4*a = 112
2 gru 16:58
MagdaP: a przykład B)?
2 gru 17:05
M4ciek:
b) P
c = 16 cm
2
P
c = P
p + P
b
P
c = a
2 + 2a *h
16 = a
2 +2a*3
0 = a
2 + 6a − 16
Δ= 36−4*1*(−16) = 100
√Δ = 10
a
1 = −8 ⇒ sprzeczne a
2 = 2
L
podstawy = 4*a = 8
2 gru 17:12
MagdaP: dziękuje!

2 gru 17:14