liczby naturalne
Pauliśka: Wykaz ze liczba x= 4n − 5* 2 do potegi n+ 1 + 25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n
kwadratem liczby calkowitej.
2 gru 16:43
Eta:
(a−b)
2= a
2−2ab+b
2
dla n€N
4
n−2*5*2
n+25 = (2
2)
2−5*2
1*2
n+5
2=(2
n−5)
2 €C −−− jest całkowitą ,
bo 2
n €C i 5€C
c.n.u.
2 gru 16:55
Pauliśka: ale mozesz mi wytlumaczyc skad sie to wzielo zn dlaczego (22)2
2 gru 16:58
Eta:
Echhhhh

a ile to jest? 2
2 =? ...... wiadomo,że
4
2 gru 16:59
Pauliśka: aa haha sorry cos mi sie przestawilo

a to 5 * 2
1*2
n
2 gru 17:01
Eta:
sorry , porawiam zapis :
powinno być: ( 22) n
2 gru 17:01
Eta:
an*am= an+m
5*2n+1= 5*2n*21, bo 2n*21= 2n+1
2 gru 17:03
Pauliśka: dziekowac
2 gru 17:05
Eta:
2 gru 17:06
Pauliśka: a kąt α jest katem ostrym i tg α=4. Wyznacz sinus i cosinus tego kata. Podstawilam pod wzor
tgα= sinα przez cos α. sin α wyszedl 4 cos α. a potem wzor nastepny sin
2α+ cos
2 α.. i cos
nie wychodzi
2 gru 17:07