:)
M4ciek: Fiyzka

1.Energia calkowita protonu jest dwukrotnie wieksza od jego energii spoczynkowej , jezeli jego
szybkosc wynosi:
a)0,866c
b)0,5c
c)0,666c
d)0,99c
2.Jezeli energia kinetyczna czastki jest rowna jej energii spoczynkowej , to czastka porusza
sie z szybkoscia:
a)
√2c
b)0,33c
c)0,5c
3.Jezeli energia calkowita czastki wynosi 100 MeV,zas energia spoczynkowa 80 MeV,to energia
kinetyczna tej czastki wynosi :
a)1,2 MeV
b)20 MeV
c)180MeV
d)Na podstawie tych danych nie mozna okreslic energii kinetycznej.
Czy to bedzie :
E
k = E − E
o = 100 − 80 = 20MeV − Czy tu bedzie tak?
Prosze o pomoc
2 gru 16:43
M4ciek: Podbijam
2 gru 17:14
M4ciek: Podbijam
2 gru 17:42
Zenek:
Jak odpowiesz na moje rozwiązanie Twojego testu z optyki to rozwiążę i ten
A wogóle skoro jesteś tak aktywny na tym forum,to działaj z pozycji skromnego
eksperta,(a nie dygnitarskiego oszusta) i oceniaj odpowiedzi.Uwaga dotyczy
większości "projektodawców" pytań.Bo o co w końcu chodzi?Na co to forum?
2 gru 18:10
M4ciek: O co Ci chodzi?Jakiego oszusta?Co mam oceniać?
2 gru 18:34
M4ciek: Podbijam i czekam na rozwianie
2 gru 18:48
M4ciek: Zenek chyba Ci się pomyliłem z kimś innym bądź ktoś się podemnie podszywa i nawet Ci nie
podziękował.
2 gru 19:20
2 gru 19:25
M4ciek: Fajnie tylko tamten sie nazywa : Maciek , a nie M4ciek....
2 gru 19:45
Kejti: więc koledze się pomyliło

btw.. z każdego z tych zadań rozumiem tylko pierwsze słowo
2 gru 19:48
M4ciek: 
ja mam jutro z tego kartkowke i tych 2 pierwszych nie umiem

Jakby ktos to umial to
2 gru 19:49
Mateusz: 1) Skorzystaj z zaleznosci na energię całkowitą ciała poruszającego się energii
E2=E02+p2c2
2) Ek=mc2−m0c2 przy załozeniu Ek=m0c2 wyznaczasz z tego masę i korzystasz ze wzoru
zaleznosci masy od szybkości
2 gru 21:15
Alberttynka:
1)a
2)d
3)b
3 gru 15:04