doprowadz wyrazenia do najprostrzej postaci.podaj koniecznie zalozenia.nastepnie
iiiiiiiiiiiiiiiiiii: doprowadz wyrazenia do najprostrzej postaci.podaj koniecznie zalozenia.nastepnie oblicz ich
wartosc dla podanych wartosci zmiennych: a)8*(34x−1)+(−15x2+5x):(−5x)−(−3x+2)*(−1);
x=13
b)−4*(14x−58)+(16x2−8x):(−4x)+(−1)*(2+x); x=1,5
2 gru 16:31
magda: a) 6x−8+(3x−1)−(3x−2)=6x−8+3x−1−3x+2=6x−7
6*13−7=2−7=−5
2 gru 17:07
magda: b) −x+52+(−4x+2)+(−2−x)=−x+52−4x+2−2−x=−6x+52
−6*1,5+52=−9+2,5=−6,5
2 gru 17:09